Turcja to państwo położone w Azji i częściowo w Europie. I ze względu na swoje położenie doskonale łączy w sobie elementy kultury arabskiej i europejskiej. Panuje tu bardzo zróżnicowany klimat, ale trzeba pamiętać, że latem jest tu bardzo gorąco, natomiast zimy są bardzo chłodne i wilgotne. Najlepsze pory roku na podróżowanie to wiosna i lato. Gdy wybierzemy się już na wycieczkę to…
Co warto zobaczyć w Turcji?
Z pewnością meczety,, bazary, starożytne ruiny.
Zwiedzanie dobrze zacząć do Stambułu. To miasto z długą i burzliwą historią, które wiele przeszło – począwszy od najazdów Greków, Persów poprzez rozkwit w VI wieku za sprawą rządów cesarza Justyniana, który wybudował Hagia Sophię – kościół-meczet.
Miasto podniosło się w XVI wieku, dzięki osmańskiemu sułtanowi Mahmed II. To za jego rządów rozpoczęły się budowle meczetów i rezydencji królewskiej – pałacu Topkapi.
W Stambule, oprócz Hagia Sophia, w którym mieści się obecnie muzeum, i kompleksu Topkapi, koniecznie trzeba zobaczyć Błękitny Meczet, Wielki Bazar oraz największą w mieście świątynię muzułmańską – Suleymaniye Cami, wybudowaną na cześć sułtana Sulejmana Wspaniałego.
Oczywiście, Turcja to także przepiękne wybrzeża Morza Egejskiego i doskonałe miejsce dla tych, którzy kochają plaże lub nurkowanie.
Będąc w Turcji nie możecie zapomnieć o obejrzeniu ruin Troi i Pergamonu, no i koniecznie Efez. Zabytki tego najlepiej zachowanego starożytnego miasta są naprawdę zachwycające.
Ciekawym miejscem jest też Pamukkale, to miejscowość słynąca z przepięknych trawertynowych tarasów utworzonych przez stygnącą, bogatą w wapń wodę, która wypływa z położonego na wzgórzu źródełka.
Turcja to nie tylko cudowne zabytki i piękne plaże, to także znakomita kuchnia, której koniecznie musicie spróbować.Niezapomniany posiłek można zjeść tu dosłownie wszędzie. Królują tu dania z ryb, jagnięciny i kurczaka, wołowiny. Prawie wszędzie można zjeść różne rodzaje kebabów z jagnięciny lub drobiu, ale także manti czyli pierożki z mięsem i kofte – delikatne pulpeciki.
Nie zapominajmy o deserach czyli baklavie lub ociekające miodem cieście filo czy też chałwie.
Warto wiedzieć:
- przed wyjazdem do Turcji dobrze jest się ubezpieczyć od kosztów leczenia i następstw nieszczęśliwych wypadków
- wodę warto pić butelkowaną
- liry lepiej kupić na miejscu a ze sobą mieć dolary i euro
- praktycznie wszędzie porozumiemy się po angielsku, ale możemy być mile zaskoczeni znajomością również języka polskiego